Clubgeschiedenis

Clubgeschiedenis

KTTC Salamander Mechelen is de grootste en oudste tafeltennisvereniging van Mechelen. 

Ontstaan

Op 25 april 1936 werd de tafeltennisclub “Salamander P.P.C.” gesticht in het zaaltje boven café “Au Pavillon Belge”, Grote Markt, te Mechelen door 18 stichters: Willy Van Daele, Alfred Van Cant, Frans Van Hoof, Gaston Fanis, Frans Van Frausum, Jef Opdebeeck, Louis Thonet, G. Berrevoets, G. Swinnen, Carlo Era, Frans Van de Werf, Carlo Geerts, Albert Van Hoogenbempt, Albert Diedens, Fr. Dijck, Charel Van de Plas, Marcel Mommaerts en Gooyers. Deze 18 vrienden stichtten de tafeltennisclub in hun stamcaf onder invloed van cafbazin Wiske Van Cant, moeder van Alfred Van Cant. Die legde achteraan in het caf een plank op de biljarttafel en zo werd de mogelijkheid geschapen om hierop te pingpongen. De club werd gesticht om te concurreren tegen een andere tafeltennisclub “Racing Mechelen tennis” (de eerste TT club van Mechelen) die hun lokaal hadden in het caf Cecile dat eveneens op de Grote Markt te Mechelen gelegen was. Racing Mechelen tennisclub speelde trouwens alleen in de winter tafeltennis omdat de tennisterreinen alleen beschikbaar waren in de zomer. Oorspronkelijk bestonden de leden van de club uitsluitend uit jongens. De club groeide uit, men bracht vrouw of vriendinnetje mee om te komen kijken en zo werden er na een jaar stilaan toch vrouwen in de club toegelaten.

Salamander P.P.C

Maar vanwaar komt de naam “Salamander P.P.C.”? Die komt van het werkwoord gebruikt in studentenkringen: “salamanderen”. Dit wil zeggen: een glas bier in één keer leegdrinken; P.P.C. is de afkorting van pingpongclub. Deze naam werd verscheidene jaren behouden tot men achterhaald had dat het woord pingpong wijst op de uitrusting en het woord tafeltennis op de activiteit, de sport zelf. Toen de club de firma Sven als sponsor kreeg en in 1986 ter gelegenheid van hun 50-jarig bestaan ten stadhuize werd ontvangen, werd Koninklijk en de naam van de sponsor opgenomen in de clubnaam en veranderd in KTTK Sven Salamander. De firma Sven was een ideale partner voor Salamander, aangezien dit Aartselaars’ bedrijf tafeltennis- en fitnessmateriaal vervaardigde, waar dan later ook nog tuinmeubelen werden aan toegevoegd. Later kwamen dan nog de firma’s Rotan Spiessens van Bornem en Phlips het metaalverwerkend bedrijf uit Mechelen hun steun aan de club betuigen.

1957

Het is niet altijd rozengeur en maneschijn geweest. In februari 1957 viel er een “bom” in het Mechelse tafeltenniswereldje. De toenmalige secretaris Herman Declercq, om een of andere onbekende reden ontevreden, besliste om samen met enkele andere leden van de club een nieuwe vereniging op richten met als naam Mechelse T.T.K. Na 7 8 seizoenen viel Mechelse TTK uiteen en werd de ruzie tussen Herman Declercq en Salamander, geleid door de toenmalige “sterke man” van Salamander Maurits Somers, met de mantel der liefde bedekt. Een deel van Mechelse ging niet mee over naar Salamander en die kern onder leiding van Willem Jacobs, Andr Van den Brande en Roger De Backer vormde later het liberaal-getinte TTK Blue Rackets, dat heden ten dage nog steeds actief is.

Eerste Officiële Wedstrijd

De eerste officiële wedstrijd die de leden van Salamander P.P.C. speelden was in het seizoen 1936-1937. Ze moesten het in de derde provinciale afdeling opnemen tegen het Antwerpse Maccabi. Het werd een 7-1 overwinning voor de Salamander spelers. Uiteindelijk won Salamander tegen Metropolitain P.P.C. met 5-3 en werd kampioen van de provincie Antwerpen in derde afdeling. Salamander won in de nationale eindronde van derde afdeling wel tegen Kortrijk met 8-0, maar verloor spijtig genoeg in de tweede ronde tegen het Waalse La Raquette met 6-2. In dat seizoen werd eveneens rond Nieuwjaar het eerste individueel clubkampioenschap ingericht. Maurits Luyten won dit eerste kampioenschap. Op de tweede plaats eindigde Jean Van Frausum, op de derde plaats Frans Van Frausum. Het werd een eerste prachtig seizoen en de start van vele succesvolle jaren, een reeks die nu ondanks de bijna 70-jarige ouderdom van de club en onder leiding van het huidige bestuur geleid door voorzitter Van Krieken Emiel nog steeds wordt voortgezet.

Verhuis

76 jaar is de club ondertussen en na 40 jaar aan het Rode Kruisplein opnieuw een moeilijk moment voor de Salamanders. Stad Mechelen begint aan de renovatie van het Oude Zwembad en het gebouw moet ontruimd worden. Stad Mechelen vindt voor ons onderdak in een oude loods aan de Donkerlei. De loods wordt vernieuwd tot een sportzaal die aan de meeste noden voldoet en is vanaf 22/11/2012 onze nieuwe thuishaven.

Welkom op onze nieuwe website!