Eindronde derde provinciale – Salamander H tegen Geelse F

Eindronde derde provinciale – Salamander H tegen Geelse F

Opstelling Salamander: Jhoris Hermans (D6) – Bart Vandenbroucke (D6) – Prem Wadwha (D6) – Lucas Geeraerts (E0)

Opstelling Geelse F: Lennert (D6) – Michiel (D6) – Gert (E0) – Lotte (E0)

Verloop: door een ‘mercy-rule’ is er op voorhand afgesproken dat de match eindigt vanaf dat er een van beide ploegen niet meer kan verliezen (op basis van gewonnen matchen en/of sets). Door de trekking komen we tegen Geelse uit en omdat zij iets eerder in de zaal waren dan wij, zijn zij als thuisteam aangeduid.

Bart en Jhoris bijten de spits af. Beiden hebben het meteen zeer moeilijk. Jhoris wint zijn eerste set zeer nipt tegen Gert en verliest zijn tweede set even nipt. In de derde set lijkt hij dan vertrokken naar een vlotte overwinning, maar zo goed als het in die derde set gaat, zo stroef verloopt zijn vierde set. Een belle zal moeten beslissing brengen. Daarin vindt Jhoris zijn spel niet meteen terug en kan hij de scheve situatie niet meer recht zetten, Salamander al meteen op achtervolgen aangewezen. En Bart verloopt het niet veel beter, hij verliest de eerste 2 sets tegen Lotte. Bart kruipt iets te veel en iets te snel in zijn verdedigende schulp, wat hem iets te kwetsbaar maakt voor het snelle spel van Lotte. In de derde set slaagt hij er toch in om af en toe zelf eens uit te halen en af en toe een paar van de (vele) netjes van Lotte te pakken. Hierdoor knokt hij zich net op tijd terug in de match. De vierde set is dan echt een nagelbijter die pas bij 15-13 in het voordeel van Bart beslist wordt, met wisselende kansen aan beide kanten. Ook hier zal een belle moeten beslissen. In deze belle gaat Lotte echter snel kopje onder en kan Bart alsnog het eerste punt voor Salamander binnen halen.

De druk ligt dus meteen een beetje bij Prem en Lucas om zeker niet opnieuw punten te laten liggen. Prem neemt dit ter harte en slaagt er in om Lennert in 4 sets opzij te zetten. Hij laat zich niet in de luren leggen door het gevarieerde opslagspel van Lennert en neemt zelf genoeg het initiatief. Lucas speelt dan weer een match met wisselende gezichten. De eerste set verliest hij, de tweede wint hij. Waarna hij de derde vrij zwaar verliest, om dan de vierde set weer naar zijn hand te zetten. Alweer een belle (al de derde van de avond!) die voor de beslissing moet zorgen. Hierin heeft Lucas dan eindelijk het gepaste antwoord gevonden op het spel van Michiel en gaat hij er vlotjes over. 1-3 dus voor Salamander en het geloof begint te groeien.

Jhoris en Bart gaan er dan weer tegenaan. Jhoris heeft moeite met Lotte, maar slaagt er in om in 3 (nipte) sets haar opzij te zetten. Bart gaat echter in 4 sets ten onder tegen Gert, die bewijst dat de overwinning tegen Jhoris niet gestolen was. 2-4 en weer aan Lucas en Prem om te proberen de kloof uit te diepen. Lucas neemt hiervoor de koe alvast goed bij de horens, en wint in 4 sets van Lennert. Bij vlagen met echt goed aanvalsspel, maar vooral door eerder uitgekookt te verdedigen. Prem daarentegen heeft het veel lastiger tegen Michiel, hij slaagt er na de eerste set niet meer in om met zijn opslag het spel te sturen. Met momenten kruipt er ook een zekere nonchalance in zijn topspin voorhand, waardoor hij vaker mist dan nodig. Ook hier moet een belle beslissing brengen. In deze belle lijkt het alsof geen van beide wilt/durft echt voor het punt gaan. Hierdoor valt de beslissing pas bij 14-16 in het voordeel van Prem en Salamander. Een 2-6 tussenstand bij de pauze is dus het verdict. Misschien eerder aan de zware kant voor Geelse gezien het aantal belles, maar dat laten de Salamanders zich niet aan het hart komen.

Na de pauze is het weer aan Lucas en Prem om verder punten te rapen. En zoals zo veel matchen al vanavond, zijn het 2 zeer spannende matchen. Prem heeft het bij momenten echt moeilijk met het aanvallende spel van Lotte. Zij slaagt er vaak in om sneller als eerste aan te vallen en heeft na verloop van tijd ook door dat ze niet in de voorhand van Prem moet spelen. Prem van zijn kant moet daardoor echt moeite doen om in de sets aan te klampen. Hierdoor zal er hier weer een belle van komen. En ook in deze belle zal het pas na 10-10 beslist worden. Prem experimenteert een beetje met wat andere opslagen om het spelbeeld te veranderen, wat aanvankelijk niet het verhoopte resultaat oplevert, maar met af en toe een klein gelukje en een goed aanvalsspel kan hij wel in de set blijven tot 11-11. Dan acht hij het tijd om de match af te maken en hij wint met 11-13, Salamander dus op 7 punten en de overwinning binnen handbereik. Lucas van zijn kant heeft het ook echt moeilijk tegen Gert. Hij kan wel tot een 2-1 voorsprong komen in de sets, maar in sets 4 en 5 heeft Gert steeds het gepaste antwoord op het spel van Lucas, waardoor Geelse toch ook 2 van de (tot nu toe) 6 belles heeft gewonnen. 3-7 als tussenstand en aan Jhoris en Bart om het over de streep te trekken. Voor Jhoris tijd dus om zijn verschroeiendste voorhand nog eens boven te halen en kort werk te maken van Michiel. Alle ogen dus op Bart om van de 8 een 9 te maken. In de eerste sets gaat het spel tussen Bart en Lennert zeer gelijk op. Lennert teert veel op zijn zeer afwisselende opslagen en probeert dit te combineren met snelle aanvallen. Dit is echter buiten de waard gerekend, gezien Bart weinig tot geen moeite heeft om de opslagen te lezen en een gepast antwoord te geven om de aanval er al preventief uit te halen. Bart teert van zijn kant ook (te veel) op zijn opslagen, waar hij wel punten mee pakt, maar waar hij te weinig vervolg aan geeft en te vaak vervalt in veilig tafelspel en een verdediging uit de tweede lijn. Op deze manier gaat het spel op en af en wint Bart de eerste set, Lennert de tweede en Bart opnieuw de derde. In de vierde set begint Bart dan eindelijk uit een ander vaatje te tappen en neemt resoluut het initiatief. Vooral vanuit zijn rughand maakt hij een aantal mooie punten, maar ook vanuit voorhand opent hij een aantal keer mooi en goed het punt. Hierdoor is de vierde set dus vrij vlot voor Bart en is de overwinning binnen. 3-9 voor Salamander en de laatste matchen hoeven dus niet meer gespeeld te worden.

Al bij al een zeer verdiende overwinning voor Salamander, al had het anders kunnen lopen met al die belles die gespeeld zijn. Maar daar gaan we niet bij blijven stilstaan, alle focus nu op de volgende match in deze eindronde: de finale tegen Sokah.

Welkom op onze nieuwe website!