Zaterdag 30 maart om 19uur: supportersavond Salamander

Vrijdag 16 september: eerste match van het seizoen op verplaatsing bij Zwijndrecht (ook een promovendus).

Opstelling Zwijndrecht: Sean (D0) – Jan (D2) – Wilfried (D2) – Wouter (D2)
Opstelling Salamander: Peter (D0) – Jan C (D4) – Jhoris (D4) – Bart (D6)

Door een late blessure bij Lucas is Peter (Laridon) ons uit de nood komen helpen, hopelijk kan hij mee zorgen voor een goed resultaat.

De match begint

Jan C en Peter beginnen er aan, Jan C tegen Wouter en Peter tegen Wilfried. Peter heeft niet al te veel moeite tegen Wilfried, alleen in de tweede set moet hij even een achterstand ophalen, maar al bij al een vlotte zege in 3 sets. Jan C heeft het veel moeilijker tegen Wouter, maar heeft vooral moeite om in zijn eigen spel te komen. Een combinatie van een knie die opspeelt en een tegenstander die niet al te veel last heeft van zijn materiaal dwingen Jan C al te vaak tot veilige keuzes in het tafelspel en laten hem te weinig toe om echt zelf in de aanval te gaan. Hierdoor gaat de match vrij gelijk op, maar moet Jan C uiteindelijk in de belle de duimen leggen. Aan Bart en Jhoris om te proberen ook een resultaat te halen. Bart komt uit tegen Jan en ligt in deze match duidelijk onder. Jan is een zeer aanvallende speler en dwingt Bart zeer snel achteruit en blijft dan vooral op het lichaam smashen. Bart kan wel een set pakken, maar kan te weinig zelf zijn wil opleggen om aanspraak te maken op meer. Jhoris slaagt er tegen Sean wel in om de punten te controleren en voldoende zelf er voor te gaan. Hij moet wel de tweede set aan Sean laten, maar trekt het laken in 4 sets naar zich toe. 2-2 na de eerste 4 matchen.

In evenwicht na 4 matchen

Peter moet zijn tweede match, tegen Wouter, volledig ondergaan. Geen enkele van zijn strategieën of pogingen leidt tot een doorbraak, integendeel: Wouter kan de meeste opslagen van Peter gemakkelijk counteren of zelfs afslagen. Een logische overwinning in 3 sets voor Wouter dus. Jan C kan tegen Wilfried zijn eigen spel nog steeds niet vrijuit spelen en hervalt vaak in meegaan in het spel van de tegenstander. Met wisselend succes. Uiteindelijk zal ook deze match in een belle beslist moeten worden en daarin verliest Jan C nipt. Jhoris en Bart weer aan de bak onder lichte druk dus. Jhoris laat het niet aan zijn hart komen en probeert alles uit de kast te halen om Jan het aanvallen te beletten en om zelf ook op tijd in de aanval te gaan. Na 3 sets staat Jhoris op voorsprong (1-2), maar vanaf de vierde set schakelt Jan een versnelling hoger en dwingt hij een belle af, die hij ook naar zich toe trekt. Jhoris heeft hier gespeeld voor wat hij waard is, maar is strijdend ten onder gegaan. Bart vergaat het initieel slechter tegen Sean, in de eerste set komt hij er nagenoeg niet aan te pas. In de tweede set begint hij de gaatjes te vinden, maar te weinig om ook deze set te winnen. Maar vanaf de derde set neemt hij resoluut het spel in handen, vooral vanuit de tweede lijn, en gaat hij op en over Sean. Ook in de vierde set blijkt de verdediging van Bart te sterk voor Sean, zeker wanneer Bart ook op gepaste tijd zelf begint aan te vallen. De vierde belle van de avond dringt zich op. Hierin laat Sean het initiatief eerder aan Bart, het vertrouwen in de eigen aanval duidelijk wat gekraakt. Bart laat het zich wel gevallen en gaat nu vol voor de punten. Hij is niet altijd even secuur in de afwerking, maar wint uiteindelijk de vijfde set en zorgt er voor dat Zwijndrecht niet al te ver kan uitlopen. Het is ook de eerste van 4 belles die Salamander kan winnen. 5-3 bij de ‘rust’.

Op achtervolgen aan de pauze

Na een korte pauze beginnen Bart en Jhoris er terug aan. Jhoris mag tegen Wouter zijn goede lijn proberen door te trekken en Bart tegen Wilfried. Jhoris gaat in de eerste set spectaculair ten onder, maar laat in de 3 daaropvolgende sets gaan spaander heel van Wouter. Salamander klampt terug aan. Ook Bart bewijst dat zijn overwinning tegen Sean geen toeval was en gaat in 4 sets voorbij Wilfried. De stand terug in evenwicht en aan Jan C en Peter om dit zo te houden of Salamander zelfs op voorsprong te hijsen. Peter ondervindt echter dat Jan vanavond echt goed in zijn spel zit en kan in 3 sets eigenlijk geen echte vuist maken. In de match tegen Sean, slaagt Jan C er in om aan te klampen, maar hij moet ook de eerste 2 sets aan Sean laten. Maar hij toont wel de nodige veerkracht en knokt zich terug in de match en dwingt uiteindelijk een belle af. Hierin heeft Jan C op de juiste momenten het geluk aan zijn kant en kan hij ze naar zicht toe trekken. 6-6 bij aanvang van de laatste 4 matchen.

Terug in evenwincht

Bart en Jhoris krijgen de kans om al een gelijkspel uit de brand te slepen. Jhoris vat de koe bij de horens en laat Wilfried geen kans om in de match te komen. Een vlotte zege in 3 sets en daarmee wint Jhoris er 3 op 4, een dijk van een prestatie. Bart en Wouter maken er een spektakelstuk van, beide willen de andere niet in zijn geliefkoosde spel laten komen en halen hiervoor alles uit de kast. Hierdoor is elke set een nagelbijter. De eerste 2 sets gaan nipt naar Bart, de volgende 2 gaan nipt naar Wouter, een zesde belle van de avond breekt aan. In deze belle een nerveus spelbeeld: beide spelers willen de aanval van de tegenstander beletten en zelf zeker geen fouten maken. Maar met enkele fantastische topspins uit zijn rughand kan Bart het verschil maken en met een oerkreet viert hij ook zijn derde overwinning van de avond. Als bonus is het gelijkspel al binnen en kunnen Peter en Jan C proberen er meer van te maken. Peter vat deze opdracht serieus op en laat in zijn match tegen Sean duidelijk merken dat hij een ander niveau gewend is, hij wint vlot in 3 sets en stelt de overwinning veilig. Jan C heeft het initieel zeer moeilijk tegen Jan, maar hij kan wel aanklampen en verliest de eerste set zeer nipt. De tweede en de derde set zijn een perfect spiegelbeeld van elkaar, waar Jan in de tweede set vlot voorbij Jan C gaat, gaat Jan C even vlot voorbij Jan in de derde. De vierde is dan weer meer gelijkaardig aan de eerste set van deze match, want beide spelers laten elkaar geen duimbreed toe. Maar uiteindelijk wint Jan de vierde set en dus de match, jammer want in een eventuele belle had Jan C waarschijnlijk het laken naar zich toe kunnen trekken.

Een zoete overwinning

Bij de eerste match al meteen een overwinning voor Salamander F, dat toch nieuw is op dit niveau. Het feit dat de overwinning er kwam ondanks dat Jan C en Peter duidelijk niet hun avond hadden, maar vooral dankzij een knalprestatie van Jhoris en Bart, doet het alleen maar zoeter smaken. Als we kijken maar naar de opstellingen van vanavond moest dit altijd een overwinning voor Zwijndrecht zijn, maar gelukkig worden de matchen niet op papier gespeeld. En in een seizoen waar het elke keer knokken en krabben zal worden voor de F-ploeg, is deze overwinning op de eerste speeldag zeer welkom en smaakt ze uiteraard naar (veel) meer.